През територията, контролирана от украинците, само една-единствена улица води до Авдеевка,

...
През територията, контролирана от украинците, само една-единствена улица води до Авдеевка,
Коментари Харесай

Белите ангели от Авдеевка

През територията, следена от украинците, само една-единствена улица води до Авдеевка, споделя в репортаж германската обществено-правна медия АРД. Пътуването по тази улица граничи със смъртна заплаха, тъй като руснаците непрестанно я обстрелват. А и в самата Авдеевка към този момент няма нито едно несъмнено място, показва репортерката Сузане Петерсон.

В някогашния индустриален център в източна Украйна към този момент от месеци се водят тежки сражения. За армията на Путин той има значимо стратегическо значение, не на последно място и поради близостта си до промишления град Донецк. Украинските бойци в района имат възприятието, че след терористичното нахлуване на Хамас против Израел руснаците в допълнение са усилили офанзивите за да обкръжат напълно града и да го затворят в казан.

Малцината останали са подготвени да рискуват живота си, с цел да не напущат родното си мястоСнимка: Yevhen Titov/REUTERS

Малцина са останали в Авдеевка и оказват трайна опозиция. Преди съветското навлизане в Украйна в Авдеевка живееха 30 000 души, а днес само 1600. Генадий и Дима се грижат точно за тези хора: доставят ги с нужното и редовно им оферират да ги изтеглят. Двамата са част от специфичните полицейски елементи на име " Белите ангели ". Сузане Петерсон се е срещнала на място с тези храбри мъже.

Не е ясно какъв брой жертви има под руините

" Всяка седмица им доставяме самун и филантропични помощи ", споделя Генадий, до момента в който неговите приятели товарят самун в една бронирана машина. Днешната доставка е предопределена освен за потребностите на семействата в града, само че и за една дребна болница. Генадий споделя, че в нея към момента работят лекари и медицински сестри. " Белите ангели " от време на време товарят за Авдеевка и плюшени играчки - като лек срещу напрежението при децата, които изтеглят.

Да, в опустошения град все още живеят и деца - със своите фамилии. Руските бомбардировки са разрушили съвсем всички блокове в града, под руините има доста жертви. Колко тъкмо обаче не е ясно, казват Генадий и Дима.

Виталий Барабаш е кметът на града, който към този момент съвсем не съществува. Той е преместил офиса си в едно предградие, само че всеки ден слиза до Авдеевка, с цел да види с очите си какво е ситуацията. Барабаш също желае неговите гласоподаватели да получат някакво несъмнено леговище и работи в тясно съдействие с " Белите ангели ".

Кметът демонстрира обаче цялостно схващане и към тези, които желаят да останат. Мнозина от тях се боят, че другаде няма да ги одобряват задушевно, или пък, че в никакъв случай повече няма да видят родното си място. Към това са добавя и един характерен " украински нрав ", който се нуждае от пояснение, споделя кметът пред немската социална медия. И го разказва по този начин: " Моят дом е моята цитадела - дори когато е опустошен до основи. "  Хората са подготвени да живеят в мазетата си. Те са подготвени да пожертват даже живота си, с цел да останат вкъщи, изяснява кметът.

" Обещали сме на хората, че ще се грижим за тях "

Днешната задача на Генадий и Дима в Авдеевка продължава седем часа. Двамата се връщат със снимки от един изцяло опустошен град. С тях са и Халина, Олександър и Ихор, които в последния момент въпреки всичко решили да се изтеглят. Пред репортерката на AРД те описват, че жилищата им са сринати със земята след многократни ракетни удари. Тримата изясняват, че неведнъж са се местили в изоставени жилища, а когато и последният от тях бил ударен от ракета, към този момент решили да изоставен Авдеевка.

Авдеевка е съвсем изцяло опустошен от съветските бомбардировкиСнимка: Dmitry Yagodkin/ITAR-TASS/IMAGO

Халина прибавя, че до последно се молели  " техните момчета ", украинската войска да си върнат Авдеевка. " Много се надявах, само че към този момент всичко е изгубено: жилището го няма. Първо балконът, след това спалнята. Целият ъгъл на постройката отиде. Всичко изгоря ", споделя старата жена.

Тримата най-напред ще бъдат настанени във краткотрайно леговище, а след това считат да отидат при свои родственици в Днипро. Ихор се надява там да си откри работа. И благодари от все сърце на " Белите ангели ": " Те избавят животи ", споделя той. " Дано има повече хора като тях. "

Генадий и Дима ще продължат своята задача. " Докато това е допустимо ", както споделят пред репортерката на ARD. Защото Авдеевка към момента е техният град. " Обещали сме на хората, че ще се грижим за тях. "

***

Вижте и това видео от нашия списък:

Украйна: Да родиш детето си при започване на война

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР